نوزادان و مادران باردار در معرض آلودگي آب تهران

از خانواده و فرزندان خود محافظت کنید:
2019/03/16
نقش آلودگي آب در مادران و نوزادان
2019/03/16

آب آشاميدني سالم يكي از مهم‌ترين نيازهاي انسان است. آب آلوده عامل بسياري از مرگ و ميرها در دنياست و مي‌تواند زمینه ساز ابتلا و انتقال بيماري‌هاي پوستي، گوارشي، خوني، قلبي، عروقي، كليوي و سرطان هستند.  وبا و اسهال عمدتا بر اثر مصرف آب ناسالم شيوع مي‌يابد. مصرف آب ناسالم علاوه بر آسيب‌هاي هميشگي در رشد جسمي‌ و عقلي مي‌تواند منجر به مرگ و مير كودكان شود. حفظ و حراست از منابع آبي، بهسازي و كنترل استاندارد‌هاي كيفيت آب شرب مي‌تواند تا 94 درصد از مرگ و مير ناشي از بيماري‌هاي اسهال را كاهش دهد.

نیترات از آلاینده های محلول در آب است که توسط تصفیه خانه های معمولی و یا با کلرزنی قابل تصفیه نیست. وجود نيترات در آب آشاميدني اثرات مخرب ديگري از جمله سرطان، تومور مغزي و ناهنجاري هاي مادرزادي را در پي خواهد داشت. نوزاداني كه با شير خشك تغذيه مي شوند در صورتي كه شير خشك آنها با آب آشاميدني شهري حاوي نيترات بالا مخلوط شود 80 برابر بيشتر از كودكي كه با شير مادر تغذيه مي شوند نيترات دريافت مي كنند كه آسيب‌هاي بسياري را در پي خواهد داشت. نيترات در معده به نيتروت تبديل مي شود كه اثرات سرطان‌زايي بسياري دارد، بنابراين با توجه به ميزان نيترات در آب آشاميدني سرطان معده نيز افزايش مي يابد. نيترات ها در معده در صورت وجود باکتري به نيتروز و يا نيترو تبديل مي شوند و اين مواد، استعداد سرطان زايي در معده را افزايش مي دهند. کودکان و زنان باردار به دليل آنکه اسيدمعده شان کمتر از بقيه افراد است، امکان خطر در آنها بيشتر است، بنابراين توصيه مي شود از آب معدني استفاده کنند.نوزادان زير شش ماه که از شيرخشک تغذيه مي کنند تنها گروه جمعيتي هستند که دريافت نيترات بيش از حد مي تواند خطر يک نوع بيماري به نام متهمو گلوبينا را در اين گروه ايجاد کند. ديگر گروه هاي جمعيتي حتي نوزاداني که از شير مادر استفاده مي کنند در معرض خطر اين بيماري قرار ندارند. اگرچه تاکنون مضرات حضور نیترات در آبهای آشامیدنی برای بچه ها و بزرگسالان ، مشاهده نشده است، ولی برای نوزادان تا سن حوالی شش ماهگی خطرناک است. قبل از این سن ، نوزادان فاقد فلورای باکتریایی طبیعی در روده خود بوده و نمی توانند نیتریت ناشی از احیای نیترات را در معده تحمل کنند. جذب نیترات به خون موجب جلوگیری از انتقال اکسیژن ونهایتا احتمال بیماری متهموگلوبین وجود دارد که به این حالت ، بیماری “نوزاد آبی”  گفته می‌شود. نیترات از آلاینده های محلول در آب است که توسط تصفیه خانه های معمولی و یا با کلرزنی قابل تصفیه نیست. یکی از بهترین روشهای تصفیه نیترات، روش اسمز معکوس است.

در بعضي از مناطق در حال توسعه در سراسر دنيا، ‌بيش از يك سوم همه كودكان تحت تاثير مقادير زيادي سرب هستند تماس زياد با سرب را باعث كاهش ضريب هوشي(IQ )، حافظه كوتاه مدت ،‌ ناتواني در خواندن ،‌ و نقايصي در گفتار ، مهارت هاي حركتي ظريف ، زمان واكنش و هماهنگي دست با چشم مي دانند. . نتایج تحقیق پژوهشگران گروه مامایی دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تربیت مدرس حاكی از تاثیر افزایش سطح سرب خون و کمبود دریافت روزانه روی و پتاسیم در بروز پره اکلامپسی (مسمومیت حاملگی) است.  به گزارش سرویس پژوهشی ایسنا، پره اکلامپسی (مسمومیت حاملگی) همراه با خونریزی و عفونت یکی از سه علت اصلی مرگ زنان باردار در سراسر دنیا محسوب می شود.

 جالب است بدانید كه برخی از مورخین دلیل سقوط امپراطوری روم را مصرف آب حاوی سرب می دانند، زیرا در آن زمان فقط طبقات مرفه روم از آب لوله كشی استفاده می كردند و بعلت سربی بودن لوله ها اطفال آنها در معرض خطرات سمیت عصبی سرب قرار می گرفتند. رشد مغزی بسیاری از این اطفال كه بعدها اداره كننده روم بودند كامل نبوده و اجتماع روم مواجه با كمبود رهبران شایسته گردید

حشره کش های متداول در بازار، دارای بیش از 600 ترکیب شیمیای مختلف هستند. این ترکیبات پس از بارندگی ها، به سفره های آب زیرزمینی نفوذ می کنند و سر از چاههای تامین آب شرب در می آورند. وجود این ترکیبات در آب آشامیدنی باعث اختلالات تنفسی، آسیب های عصبی و سرطان خصوصا در نوزادان و کودکان که سیستم ایمنی بدن آنها ضعیف تر است می شود.

 بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهاني، آب ناسالم و غيربهداشتي سالانه موجب مرگ بيش از 5/1ميليون كودك زير 5‌‌‌سال بر اثر ابتلا به بيماري اسهال مي‌شود.

اگرچه مسئولان استانداري و وزارت نيرو، نيترات موجود در آب تهران را براي سلامت شهروندان بدون خطر بيان مي کنند، اما سرپرست گروه بهداشت محيط و حرفه اي دانشگاه علوم پزشکي تهران به ايسنا گفت: نيترات و نيتريت موجود در آب براثر ترکيب با آمين موجود در بدن به عامل سرطان زاي نيتروزآمين تبديل مي شود.
دکتر برنا، پريناتولوژيست نيز با بيان اينکه نيترات موجود در هوا و آب، خطر بروز سرطان ها به ويژه سرطان دستگاه اعصاب مرکزي (CNS) را در کودکان و بالغين افزايش مي دهد،  گفت: افزايش نيترات مصرفي در مادران باردار خطر سقط جنين را افزايش مي دهد.

دکتر سيد حميد حسيني در گفت وگو با ايسنا گفت : بر اساس پايش انجام شده و نتايج آزمايشگاهي که مستندات آن در وزارتخانه موجود است، آب برخي از مناطق تهران کمي بالاتر از حد مجاز است که مصرف آن براي زنان باردار و کودکان تا 9 ماه توصيه نمي شود.

حسن تاميني در گفت وگو با ايسنا،  با اشاره به جلسه ي روز گذشته  کميسيون بهداشت که  با حضور مسوولان وزارت نيرو در حوزه ي آب و مسوولان وزارت بهداشت موضوع آلودگي آب تهران که از سوي وزير بهداشت مطرح شده را بررسي کرد، اظهار داشت: با توجه به اين که نيترات در آب منطقه ي يافت آباد بالاست، قرار شد گروهي از نمايندگان مجلس و مسوولاني از وزارت نيرو و بهداشت تشکيل شود تا به بررسي مجدد آب شهر تهران به ويژه منطقه ي يافت آباد بپردازد.
به گفته  وي، قرار شد با توجه به آلودگي موجود در منطقه ي مذکور تا اطلاع ثانوي براي شهروندان آن منطقه آب معدني به صورت رايگان توزيع شود و وزارت نيرو موظف گرديد که طي يک هفته مشکل آب اين منطقه را حل کند.

1 Comments

  1. rapidtest گفت:

    بارداری خیلی موضوع مهمیه
    باید تمامی بهداشت در ان رعایت بشه
    مادر و جنین در حالت اسیب پذیری قرار دارند
    اب اشامیدنی شهری خود ضرر فراوانی وارد میکند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *